Kötelező védőoltások

 

Életkorhoz kötött kötelező védőoltások Magyarországon

Kötelező védőoltások
Oltás neveBeadás időpontja
BCG0-4 hetesen
DTPa+IPV+Hib2 hónaposan
PCV-132 hónaposan
DTPa+IPV+Hib3 hónaposan
DTPa+IPV+Hib4 hónaposan
PCV-134 hónaposan
MMR15 hónaposan
PCV-1315 hónaposan
DTPa+IPV+Hib18 hónaposan
DTPa+IPV6 éves korban

Iskolai kampányoltások
(az oltások elvégzésénél elsősorban nem az életkor, hanem az iskolai osztályok az irányadóak)

dT (Di-Te oltóanyag)11 év (általános iskola VI. osztályában, szeptember hónapban)
MMR újraoltás (Priorix vakcina)11 év (általános iskola VI. osztályában, október hónapban)
Hepatitis-B (Engerix B vakcina)14 év (általános iskola VIII. osztályában, szeptember hónapban jár az első oltás)

A táblázatban használt rövidítések és tudnivalók az oltásokról:

BCG: Bacillus Calmette-Guérin (tuberkulózis elleni oltás). A bal felkar bőrébe fecskendezett oltás helyén duzzanat, majd 2-4 hét múlva apró göb alakul ki, mely időnként kifekélyesedhet. Általában 6 héten belül heggel gyógyul.

Hib: Haemophilus infl uenzae b elleni oltás, mely 1999. április óta kötelező hazánkban. 2006 óta a többkomponensű Infanrix IPV + Hib elnevezésű vakcinával történik meg a csecsemők alapimmunizálása. A Hib oltás bevezetése előtt a középfülgyulladás, gégefőgyulladás, genynyes agyhártyagyulladás és véráramfertőzés leggyakoribb kórokozója volt.

DTPa: A Diftéria-Tetanusz-Pertussis (acelluláris) szavak kezdőbetűiből adódik a torokgyík, merevgörcs és (sejtmentes pertussis komponenst tartalmazó) szamárköhögés elleni oltáskombináció rövidítése, melyet a többkomponensű Infanrix IPV + Hib vakcinával kapnak meg a comb izomzatába a csecsemők. Ez az oltóanyag már nem tartalmaz tiomerzál tartósítószert, mint a korábbi Di-Per-Te oltóanyagok, és a sejtmentes pertussis komponensnek köszönhetően az oltási reakció is jóval enyhébb, mint a régebbi oltóanyagok után.

di-te: Diftéria (torokgyík) és Tetanusz (merevgörcs) oltóanyag emlékeztető oltás céljára. Ritkán enyhe helyi reakció alakulhat ki az oltás helyén.

IPV: Inaktivált Poliovírus vakcina. A járványos gyermekbénulás megelőzésére szolgáló injekció.

PCV 13: 13-valens konjugált pneumococcus vakcina 
A pneumococcus baktérium egyebek mellett tüdő-, középfül- és agyhártyagyulladást okozhat

MMR: A kanyaró (morbilli), a járványos fültőmirigy-gyulladás (mumpsz) és a rózsahimlő (rubeola) megelőzésére szolgáló védőoltás-kombináció. Ritkán fordul elő oltási reakció: az oltást követő 5-10 nap múlva láz, ízületi fájdalom, nyirokcsomó- duzzanat, fültőmirigy- duzzanat formájában jelentkezhet.

Hepatitis-B: Fertőző májgyulladás B típusa elleni védőoltás. 3 oltásból áll: az első oltást követően egy hónappal kell adni a másodikat, s fél évvel később a harmadik oltást. Hepatitis-B elleni aktív és passzív védőoltásban részesítendők a Hepatitis-B vírust hordozó anyák gyermekei újszülöttkorban.

Forrás: GyógyHírek - A Heim Pál Gyermekkórház és a Madarász u. Gyermekkórház Gyógyászati havilapja XXI. évfolyam 2009/2. szám

vissza