Gyakori Kérdések

» Mit tegyek, ha csak hőemelkedés van?

Ha csak hőemelkedés van, akkor kb. 15-20 perc múlva érdemes újra megmérni, nem emelkedett-e tovább, ha láz lett belőle, csillapítani kell.

» Mire utal a hőemelkedés és mire a láz?

A hőemelkedés és a láz azonos tünet különböző fokozatai, általában a szervezetben zajló gyulladásra utalnak.

» Kell-e csillapítani vagy sem?

38°C felett szükséges csillapítani, ha nem túl magas, vagyis kisebb 39°C-nál, akkor a legtöbb esetben elegendő a gyógyszer, ám 39°C fölötti testhőmérséklet esetén a gyógyszer bevétele után rögtön ajánlatos megkezdeni a hűtést is, fürdő vagy borogatás formájában. A fürdő és a borogatás egyaránt hatásos, azt célszerű választani, amelyiket a gyerek jobban tolerálja.

» Mire utalhat, ha csak reggel van hőemelkedés, vagy csak mindig délután?

A fertőzés okozta lázas betegségek sajátja, hogy a láz általában délután-este-éjjel jelentkezik. Ez persze nem törvényszerű, általában nincs különösebb jelentősége annak, hogy melyik napszakban lázas a gyermek.

» Melyik az a hőemelkedés vagy láz, amit otthon kell kikúrálni, és melyik amivel orvoshoz kell fordulni?

Orvoshoz kell fordulni, ha1 hónapnál fiatalabb csecsemő láza esetén meg kell kezdeni a csillapítást és azonnal orvoshoz kell fordulni.
Idősebb életkorban, ha a láz könnyen csillapítható és a gyermek jól van, nem szükséges azonnali orvosi vizsgálat, elegendő, ha másnap látja a háziorvosa.
Ha a gyermeknek a láz mellett egyéb tünete (pl. erős köhögés, nehezített légzés, ismétlődő hányás, nagy mennyiségű hasmenés) is van, vagy bágyadt, elesett állapotú, illetve ha a láz 4-5 napnál tovább tart, mindenképpen szükséges az orvosi vizsgálat.

» Mikor adjunk lázcsillapítót?

38°C feletti testhőmérséklet esetén (tehát, ha a végbélben 38,5°C, vagy ennél magasabb értéket mérünk)

» Milyen lázcsillapítót adjunk?

A lázcsillapítóknak többféle formája létezik:
A végbélkúpokat a legkisebbeknek adjuk, kb. óvodáskorig.
A szirupokat is használhatjuk már általában 3 hónapos kortól.
A tablettákat tapasztalat szerint már a kisiskolások is le tudják nyelni, de a lázcsillapító tabletták szét is törhetők.

» Mennyi lázcsillapítót adjunk?

Az alábbi táblázatból kiderül, hogy milyen korú és testsúlyú gyermeknek milyen gyógyszerből mennyit adhatunk alkalmanként.
Fontos tudni, hogy a különböző nevű készítmények hatóanyaga sok esetben azonos, ennek ismerete lényeges a véletlen gyógyszermérgezések, túladagolások elkerülése érdekében.
A táblázatban az azonos sorban szereplő gyógyszerek esetében azonos a hatóanyag.

Ugyanazon sorban szereplő gyógyszert leghamarabb 6 óra múlva adhatunk újra.

Ha ennél gyakoribb gyógyszeradásra van szükség a gyorsan visszatérő láz miatt, akkor másfajta hatóanyagú készítményt kapjon a gyermek (másik sorból válasszunk)
Kétféle gyógyszer kombinált használata, kiegészítve a korábban leírt hűtőfürdő vagy hűtőborogatás alkalmazásával, általában a legmagasabb láz esetében is hatásos. Ebben az esetben a gyermek 3 óránként is kaphat gyógyszert, felváltva a kétféle hatóanyagtartalmút, 6-6 óránként.

Az alább felsorolt gyógyszerek közül a vastagbetűvel kiemelt készítmények receptkötelesek.

Életkor

Gyógyszerek (soronként és gyógyszerenként maximum naponta 3x)

0-3 hónap (kb. 5 kg-ig)

Germicid 1/2 kúp

3-12 hónap (kb. 6-10 kg)

Germicid 1 kúp / Supp. noraminophenazoni 100 mg-os 1 kúp / Supp. antipyreticum pro infante 1 kúp

Mexalen 125 mg-os 1 kúp / Panadol szirup 4-6 ml

Nurofen 60 mg-os 1 kúp / Nurofen szirup 3-4 ml

Cataflam 6-10 csepp

1-3 év (kb. 10-15 kg)

Supp. antipyreticum pro parvulo 1 kúp

Mexalen 250 mg-os 1 kúp / Panadol szirup 6-10 ml

Nurofen szirup 4-6 ml

Cataflam 10-15 csepp

3-6 év (kb. 15-20 kg)

Supp. noraminophenazoni 200 mg-os 1 kúp

Panadol szirup 10-14 ml

Nurofen 125 mg-os 1 kúp/Nurofen szirup 6-8 ml

Cataflam 15-20 csepp

6-10 év (kb. 20-30 kg)

Algopyrin tabletta 500 mg-os 1/2

Rubophen (Mexalen) 500 mg-os 1/2 tabletta/Panadol szirup 14-18 ml

Nurofen szirup 8-12 ml

Cataflam 20-30 csepp

10-14 év (kb. 30-40 kg)

Algopyrin tabletta 500 mg-os 3/4

Rubophen (Mexalen) 500 mg-os 3/4 tabletta/Panadol szirup 18-24 ml

Nurofen szirup 12-16 ml

» Mi a lázgörcs?

A lázgörcs - a gyermekkori görcsös állapotok leggyakoribb formája- a gyermek hirtelen felszökő láza esetén lép fel. A lázgörcs kisdedkorban a leggyakoribb. Ugyanis csecsemő-, és kisdedkorban az idegrendszer még éretlen, és a láz felszökésekor beállt hirtelen hőmérsékletváltozáskor fokozott görcskészség léphet fel.

A gyermekek kb. 4.-5 %-a öt éves koráig átél egy lázgörcsöt. Ez leggyakrabban egyszer fordul elő. A görcsök akkor lépnek fel, amikor a betegség kezdetén a láz gyorsan igen magasra 39-40°C felszökik. A gyermek hirtelen elveszíti eszméletét, teste elernyed, vagy megfeszül, az izmok rángatózni kezdenek, amely az egész testre is kiterjedhet. A szemek fennakadnak, szájából nyál folyik. A görcs általában néhány perc alatt szűnik, de minden esetben szükséges orvosi vizsgálat, sok esetben kórházi felvétel, megfigyelés, kivizsgálás is. Mit tegyünk otthon lázgörcs észlelése esetén? Fontos hogy amennyire lehet, őrizzük meg nyugalmunkat, a gyermeket fektessük oldalra, és védjük az esetleges sérülésektől. Ha nagyrohama - rángógörcse - van, próbáljunk egy összehajtott zsebkendőt oldalról a fogai közé csúsztatni, nehogy megharapja a nyelvét. Ruhait lazítsuk meg. A görcsroham alatt figyeljük a gyermek légzését, színét. Ugyanis súlyosabb esetben, hosszabb görcsroham esetén, rövid ideig tartó légzéskimaradás is bekövetkezhet, illetve a gyermek elsápadhat, leszürkülhet. Ha már volt a gyermekének lázgörcse, akkor minden hurutos, lázas megbetegedés kapcsán rendszeresen, naponta többször mérje a lázát. A lázcsillapító kúpot, vagy szirupot már kb. 38,5°C-os láznál adja be. Az első lázgörcs lezajlása után, vagy lázgörcs hajlamban a gyermekorvos otthonra görcsoldó gyógyszert ír fel, - leggyakrabban végbélbe adható görcsoldó oldatot - amelyet a görcs kezdetén a végbélnyílásba kell nyomni. Mivel a görcsoldót tartalmazó oldat a végbélből nagyon gyorsan felszívódik, így a görcsroham is gyorsan megszűnik. Lázgörcs esetén a fentebb leírt teendők elvégzésével, párhuzamosan értesíteni kell a háziorvost, vagy a mentőket.

 

Dr. Szabolcs Andrea és Dr. Zilahy Mónika