Menü
Gyermekorvosi rendelő Dunaharaszti Ha gyermekorvost keres Dunaharasztiban!
  • Dr. Rácz Ildikó Enikő

    Dr. Rácz Ildikó Enikő

    Csecsemő és gyermekgyógyász szakorvos

    Tovább
  • Gyermekgyógyászati szakvizsgálat

    Gyermekgyógyászati szakvizsgálat

    Tanácsadás újszülötteknek, csecsemőknek

    Bejelentkezés
  • Hasznos Tanácsok

    Hasznos Tanácsok

    Hasznos tanácsok (nem)csak kisgyermekeseknek...

    Megnézem
  • „Minden gyerek jó, ha jól érzi magát a világban..”

    „Minden gyerek jó, ha jól érzi magát a világban..”

    Az egészséges kisbabákért

Amit a védőoltásokról tudni kell

 

A védőoltások célja, hogy a járványokat okozó, gyakran súlyos, esetenként akár halállal végződő fertőző betegségektől gyermekeinket megóvjuk.

Vannak-e a védőoltásoknak veszélyei, mellékhatásai?

Az oltóanyagokat nagyon szigorúan vizsgálják, tesztelik, mielőtt engedélyezik használatukat. Ezután is folyamatosan ellenőrzik összetételüket, figyelik az esetleg kialakuló oltási reakciókat, mellékhatásokat. Így az engedélyezett oltóanyagok használata biztonságos, s hatékony az oltott személy védettségének kialakítására! Mint minden orvosi beavatkozásnak, a védőoltásoknak is lehetnek mellékhatásai, melyek egyrészt a beadás módjából (injekció), másrészt az oltóanyag jellegéből adódhatnak. Ezek a mellékhatások azonban sokkal enyhébbek, mint az oltással megelőzendő betegségek!
Egyes védőoltások beadását követően előfordulhatnak enyhe oltási reakciók: általános tünetek, mint rossz közérzet, bágyadtság, étvágytalanság, hőemelkedés, esetleg láz; valamint az oltás helyén kialakuló duzzanat, bőrpír, fájdalom. A láz- és fájdalomcsillapításra lázcsillapító kúpot adhatunk a gyermeknek. Helyi duzzanat, fájdalom csökkentésére vizes borogatást tehetünk az oltás helyére. Rendkívül ritkán előfordulhat a fenti tüneteknél súlyosabb, az egyes oltásokra jellemző oltási szövődmény, mely általában az oltott személy eltérő reakciókészségére vezethető vissza. Ilyenkor az oltottat kórházba kell utalni, az esetet pedig az oltó orvos írásban köteles jelenteni. Az oltási szövődmények azonban a fertőző betegségek szövődményeinek kockázatával szemben extrém ritkák (100.000 – 1millió oltásból 1-1 eset)!
A legújabb nemzetközi tudományos vizsgálatok alapján a szülők megnyugtatására elmondhatjuk, hogy:
– sem az MMR (kanyaró/mumpsz/rubeola) oltás, sem a higanyvegyületet tartalmazó vakcinák nem hozhatók összefüggésbe az autizmussal;
– a higanyalapú tartósítószert tartalmazó oltóanyagok nem okoznak az idegrendszer fejlődését érintő megbetegedéseket.

Vannak-e a védőoltásoknak ellenjavallatai?

Ritka az a betegség vagy állapot, mely a kötelező védőoltások abszolút ellenjavallatát képezi. A védőoltások beadása, valamint az ellenjavallatok mérlegelése orvosi feladat. Az életkorhoz kötött, folyamatos oltások esetében lehetőség van arra, hogy átmeneti ellenjavallatok miatt az oltásokat későbbre halasszuk, s a gyermeket a lehető legjobb egészségi állapotban oltsuk be. Általános ellenjavallatok, melyeket a járványügyi helyzetnek, s a védőoltással kivédhető betegség veszélyességének megfelelően, egyénileg kell mérlegelni:

  • Akut lázas betegség.
  • A védőoltás bármely összetevőjével szembeni túlérzékenység.
  • Immunhiányos állapot esetén élő kórokozót tartalmazó oltás nem adható. Ilyenkor indirekt védelemként javasolt a családtagok oltása az elérhető és ajánlott oltásokkal.
  • Korábbi oltás során előfordult súlyos oltási szövődmény esetén ugyanazt az oltóanyagot az illető személynél nem szabad újra alkalmazni.
  • Terhesség alatt élő vírust tartalmazó oltóanyag alkalmazása ellenjavallt. Terhes nőknek védőoltás csak a legindokoltabb esetben, a haszon/kockázat mérlegelése után adható.
  • Élő, gyengített kórokozót tartalmazó védőoltások beadása között 4 hét várakozás javasolt.
  • Immunglobulin, vagy teljes vér adása esetén élő, gyengített kórokozót tartalmazó védőoltás legfeljebb 3 hónap múlva adható.
  • Tervezett műtétek, altatással járó beavatkozások esetén nem élő kórokozót tartalmazó oltás után 3-5 nap, élő kórokozót tartalmazó oltás után 2 hét várakozás javasolt a műtét elvégzéséig. Műtét után, hazabocsátást követően az oltás elvégezhető.

Az elmaradt oltások pótlásának rendjében, az ellenjavallatokkal kapcsolatos kérdésekben, s egyéb védőoltásokkal kapcsolatos kérdésekben az oltásokat végző orvosok (háziorvos, házi gyermekorvos, iskolaorvos) munkáját segíti a Klinikai Védőoltási Szaktanácsadó Szolgálat, mely Budapesten a Szent László Kórházban, vidéken pedig a megyei kórházakban működik.

Az elmaradt kötelező oltásokat az átmeneti ellenjavallat megszűnése után a legrövidebb időn belül pótolni kell. Egyrészt ugyanis azokat a gyermekeket, akik valamilyen ok miatt az egyes védőoltásokat nem kaphatják meg, környezetük, az oltott népesség ún. kollektív immunitása védi meg a megelőzhető fertőző betegségek ellen. Másrészt gyermekközösségekbe, valamint oktatási intézményekbe és egyes kollégiumokba csak az előírt védőoltásokkal rendelkező gyermekek vehetők fel.

Szükség van-e továbbra is védőoltásokra?

Sokan felteszik a kérdést, hogy ha egyszer a védőoltásokkal sikerült szinte teljesen megszüntetni bizonyos fertőző betegségeket, miért szükséges, hogy gyermekeinket olyan betegségek ellen oltassuk be, melyek gyakorlatilag már nem is léteznek?!

A válasz pedig igen egyszerű. Annak ellenére, hogy a védőoltásokkal megelőzhető fertőző betegségek ma már igen kis számban fordulnak elő a fejlett országokban, a kórokozók, melyek ezeket a betegségeket okozzák, még mindig jelen vannak világban. A védőoltásban nem részesült gyermekek továbbra is jelentős veszélynek vannak kitéve e komoly, nem ritkán halálos kimenetelű betegségek által. Mindössze egy repülőútnyi távolságra élünk olyan országoktól, ahol e fertőző betegségek a mai napig számos áldozatot követelnek, s ahol a védőoltások nem mindenki számára elérhetők. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy elengedjük e ránk vigyázó testőröket!

Forrás: GyógyHírek - A Heim Pál Gyermekkórház és a Madarász u. Gyermekkórház Gyógyászati havilapja XXI. évfolyam 2009/2. szám

vissza

Megosztás

Kapcsolat

Dr. Rácz Ildikó Enikő
Gyermekorvos
Cím: 2330 Dunaharaszti
Fő út 35.

Tel: +36-30-682-0981
Fax: +36-24-531-590
E-mail: orvos@raczildiko.eu

Rendelési idő:

Hétfő: 15:00-18:00
Kedd: 08:00-11:00
Szerda: 9:00-12:00 Egészséges tanácsadás
Rendelés: 12:00-15:00
Csütörtök: 15:00-18:00
Péntek: 08:00-11:00

 

Bejelentkezés»

Gyakori Kérdések

Mennyi lázcsillapítót adjunk?

Az alábbi táblázatból kiderül, hogy milyen korú és testsúlyú gyermeknek milyen gyógyszerből mennyit adhatunk alkalmanként. Fontos tudni, hogy a különböző nevű készítmények hatóanyaga sok esetben azonos, ennek ismerete lényeges a véletlen gyógyszermérgezések, túladagolások elkerülése érdekében. A táblázatban az azonos sorban szereplő gyógyszerek esetében azonos a hatóanyag. Ugyanazon sorban szereplő gyógyszert leghamarabb 6 óra múlva adhatunk újra. Ha ennél gyakoribb gyógyszeradásra van szükség a gyorsan visszatérő láz miatt, akkor másfajta hatóanyagú készítményt kapjon a gyermek (másik sorból válasszunk) Kétféle gyógyszer kombinált használata, kiegészítve a korábban leírt hűtőfürdő vagy hűtőborogatás alkalmazásával, általában a legmagasabb láz esetében is hatásos. Ebben az esetben a gyermek 3 óránként is kaphat gyógyszert, felváltva a kétféle hatóanyagtartalmút, 6-6 óránként. Az alább felsorolt gyógyszerek közül a vastagbetűvel kiemelt készítmények receptkötelesek. Életkor Gyógyszerek (soronként és gyógyszerenként maximum naponta 3x) 0-3 hónap (kb. 5 kg-ig) Germicid 1/2 kúp 3-12 hónap (kb. 6-10 kg) Germicid 1 kúp / Supp. noraminophenazoni 100 mg-os 1 kúp / Supp. antipyreticum pro infante 1 kúp Mexalen 125 mg-os 1 kúp / Panadol szirup 4-6 ml Nurofen 60 mg-os 1 kúp / Nurofen szirup 3-4 ml Cataflam 6-10 csepp 1-3 év (kb. 10-15 kg) Supp. antipyreticum pro parvulo 1 kúp Mexalen 250 mg-os 1 kúp / Panadol szirup 6-10 ml Nurofen szirup 4-6 ml Cataflam 10-15 csepp 3-6 év (kb. 15-20 kg) Supp. noraminophenazoni 200 mg-os 1 kúp Panadol szirup 10-14 ml Nurofen 125 mg-os 1 kúp/Nurofen szirup 6-8 ml Cataflam 15-20 csepp 6-10 év (kb. 20-30 kg) Algopyrin tabletta 500 mg-os 1/2 Rubophen (Mexalen) 500 mg-os 1/2 tabletta/Panadol szirup 14-18 ml Nurofen szirup 8-12 ml Cataflam 20-30 csepp 10-14 év (kb. 30-40 kg) Algopyrin tabletta 500 mg-os 3/4 Rubophen (Mexalen) 500 mg-os 3/4 tabletta/Panadol szirup 18-24 ml Nurofen szirup 12-16 ml